Reklama
  • Poniedziałek, 6 maja 2013 (10:11)

    Proszę o wyjaśnienie, co to są markery nowotworowe. Czy ich obecność we krwi jednoznacznie oznacza, że jest się chorym na raka? Katarzyna, 39 lat, Biała Podlaska

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 17 kwietnia 2013 (09:49)

    Zespół z Kaiser Permanente (USA) analizował historię kobiet, u których zdiagnozowano inwazyjnego raka sutka we wczesnym stadium. U pań, które zjadały co najmniej porcję wysokotłuszczowego nabiału dziennie, ryzyko zgonu z powodu raka piersi zwiększało się o 49 proc. Zdaniem badaczy wiąże się to z faktem, że na Zachodzie poziom estrogenu w nabiale jest podwyższony, bo większość mleka pochodzi od ciężarnych krów. Co ważne, jedzenie nabiału light nie wiązało się ze wzrostem ryzyka śmierci.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 27 marca 2013 (14:21)

    Kobiety, które przez dłuższy czas zażywają aspirynę rzadziej zapadają na czerniaka. Amerykańscy uczeni przez 12 lat obserwowali niemal 60 tys. kobiet w wieku 50- -79 lat. Okazało się, że u pań przyjmujących aspirynę ryzyko zachorowania jest o 21 proc. niższe niż u tych, które nie stosują tego leku. Zespół dr Jean Tang ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Stanforda wziął poprawkę m.in. na karnację skóry, wykorzystanie preparatów z filtrami anty-UV czy częstość i intensywność opalania.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 26 marca 2013 (12:30)

    Podejrzany pieprzyk najlepiej usunąć. Może się bowiem okazać, że to czerniak. Tak jak w przypadku pani Bożeny z Ostrowca Świętokrzyskiego.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 22 marca 2013 (12:09)

    Choć objawy menopauzy bywają bardzo dokuczliwe, boimy się hormonalnej terapii zastępczej. Zastanawiamy się, czy jest bezpieczna. Jak długo ją stosować? Jakie badania robić? Na te pytania odpowiada dr n. med. Małgorzata Binkowska, ginekolog.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 22 marca 2013 (12:06)

    Przeprowadzone ostatnio badania wykazują, że w Polsce odnotowuje się najmniejszą w Europie liczbę zachorowań na nowotwory. Niestety, równocześnie raka zbiera u nas śmiertelne żniwo, które stawia nas w smutnej czołówce Europy. Dlaczego tak się dzieje?

    Czytaj więcej Komentarzy:1
  • Piątek, 22 marca 2013 (12:05)

    Ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy aż w 70 proc. zależy od czynników, na które mamy wpływ, m.in. naszych nawyków oraz stylu życia - mówi dr Jerzy Giermek z Centrum Onkologii w Warszawie.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 21 marca 2013 (15:21)

    Badania wykazały, że chłoniaki B-komórkowe żywią się cholesterolem (HDL).

    Czytaj więcej Komentarzy:0