Reklama
  •  

    Dieta w chorobie nowotworowej

Na całym świecie na różnego rodzaju nowotwory choruje wiele milionów ludzi, a zachorowalność na choroby tego typu rośnie. W Polsce rak zabija rocznie blisko 100 tys. osób, z czego 94 tys. umiera w wyniku zachorowania na nowotwór złośliwy. Można jednak wiele zrobić, aby wygrać z chorobą nowotworową. Elementem terapii powinna być odpowiednia dieta.

Dieta w walce z rakiem

Słowo dieta większości z nas kojarzy się z programem żywienia ukierunkowanym na odchudzanie, podczas gdy nie do końca jest to prawdą. Najlepszym przykładem jest przy tym właśnie dieta w chorobie nowotworowej, która stanowi dietę leczniczą. Jej cel to wsparcie głównego leczenia i wzmocnienie pacjentów chorujących na raka. Bardzo ważne jest jej stosowanie podczas chemioterapii, przy drastycznym osłabieniu organizmu ze względu na leczenie. Wszelkie siły odpornościowe się wyczerpują, dlatego zdrowe żywienie nabiera na znaczeniu.

Reklama

Nie można wykluczyć konwencjonalnego leczenia nowotworów na rzecz nawet najlepszej diety, ale może ona wydatnie je wspomagać na każdym etapie terapii. Poza tym pozwala ona na minimalizowanie skutków ubocznych leczenia oraz ryzyko wystąpienia powikłań.

Na czym polega dieta w chorobie nowotworowej?

Dieta w chorobie nowotworowej opiera się na odpowiednio zbilansowanych posiłkach, które dodatkowo można wzbogacić płynnymi preparatami odżywczymi. Nie można wskazać jednej, całkowicie uniwersalnej diety onkologicznej, ponieważ powinna ona zostać dobrana do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta. Inaczej program żywienia sporządza się dla chorego na raka płuc, a inaczej przy raku wątroby lub trzustki. Dietetyk przy sporządzaniu programu diety dla pacjenta onkologicznego uwzględnia wiele czynników, m.in.:

  • wiek i płeć pacjenta,
  • kondycję przewodu pokarmowego,
  • dolegliwości towarzyszące chorobie,
  • rodzaj zastosowanego leczenia,
  • biologię choroby nowotworowej,
  • możliwości finansowe i preferencje kulinarne pacjenta.

Celem prowadzenia określonej diety onkologicznej jest utrzymanie u pacjenta prawidłowej, pożądanej masy ciała. Zapobiega się w ten sposób wyniszczeniu organizmu przez leczenie konwencjonalne. Można też przeciwdziałać skutkom ubocznym terapii, do których zalicza się nudności, wymioty, biegunkę, zaparcia, brak apetytu oraz zapalenie śluzówek.

Kluczem do sukcesu w diecie przy chorobie nowotworowej jest przygotowanie takiego jadłospisu, który sprawi przyjemność pacjentowi, a dieta nie będzie dla niego uciążliwa, przy jednoczesnym dostarczaniu do organizmu ważnych składników odżywczych. Dieta musi zaspokajać zapotrzebowania chorego organizmu na takie składniki jak białko, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne, witaminy i wodę. Nie zaleca się stosowania diet eliminacyjnych.

Jeśli pacjent z różnych powodów nie jest w stanie zrealizować zapotrzebowania energetycznego z użyciem zwykłej diety drogą doustną, można uzupełnić ją doustnymi suplementami pokarmowymi, a w cięższych przypadkach żywieniem zabiegowym - dojelitowym lub pozajelitowym.


Mat. Prasowe
Więcej na temat:dieta a nowotwór

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.