Reklama
  • Piątek, 22 marca 2013 (12:05)

    Jak chronić się przed rakiem?

Ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy aż w 70 proc. zależy od czynników, na które mamy wpływ, m.in. naszych nawyków oraz stylu życia - mówi dr Jerzy Giermek z Centrum Onkologii w Warszawie.

Dlatego wiele zależy od nas samych. Trzeba zacząć się ruszać. Dobrze jest także wprowadzić do diety na stałe produkty zawierające błonnik, czyli pełnoziarniste pieczywo, warzywa i owoce. Należy zrezygnować z fastfoodów. To pomoże uniknąć raka jelita grubego.

Warto rzucić palenie. 10 lat po ostatnim dymku ryzyko zgonu z powodu raka płuc jest o połowę mniejsze niż u palacza. Spada też ryzyko rozwoju raka krtani.

Reklama

Chcąc uniknąć czerniaka, lepiej ograniczyć wizyty w solarium. I nawet tam opalać się, stosując kremy z filtrem. Przed rakiem piersi chroni macierzyństwo oraz karmienie piersią.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Pitaję, zwaną także smoczym owocem, zjada się na surowo, najlepiej schłodzoną. Takie podanie poprawia jej smak. Miąższ zawiera przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, a więc chronią... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.