Reklama
  • Czwartek, 11 lutego 2016 (13:00)

    Kawa i wyciąg z owoców żurawiny pomogą uchronić przed rakiem jelita

Kawa to dla wielu osób ulubiony napój. Wręcz nie wyobrażają sobie bez niej życia – pobudza umysł, dodaje energii. Ostatnio udowodniono, że kawa może o wiele więcej. Chroni bowiem przed rakiem jelita grubego, a zwłaszcza jego nawrotami. Naukowcy doszli także do wniosku, że w walce z rakiem oprócz kawy pomocne są wyciąg z żurawiny oraz aspiryna (kwas acetylosalicylowy).

W badaniu przeprowadzonym przez prof. Charlesa Fuchsa z Instytutu Badań nad Rakiem Dana Farber (w USA) wzięło udział 1000 osób. Byli to pacjenci leczeni z powodu raka jelita grubego (przeszli operację i chemioterapię). W trakcie terapii wypełniali szczegółowe ankiety dotyczące ich diety. Ankietę powtórzono po roku.

Co najmniej cztery filiżanki dziennie

Na podstawie wyników ankiety naukowcy wyciągnęli wniosek, że picie kawy zapobiega nawrotom choroby. Najbardziej chronione były osoby, które piły cztery lub więcej filiżanek kawy (zawierające w sumie około 460 miligramów kofeiny) dziennie. U nich ryzyko nawrotu raka jelita grubego było aż o 44 proc. mniejsze niż u pacjentów, którzy kawy nie pijali. Nieco słabszą ochronę zapewniały dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie, a w przypadku jednej rezultatu prawie nie było.

Reklama

Według naukowców z Instytutu Dana Farber ochronne działanie ma sama kofeina, a nie pozostałe składniki kawy. Z badań wynika bowiem, że kawa bezkofeinowa przed rakiem nie chroni. Jak to się dzieje? Jedna z hipotez mówi, że spożycie kofeiny sprawia, iż komórki organizmu stają się bardziej wrażliwe na insulinę. Dzięki temu nie potrzebują jej tak wiele. Mniejsze stężenie insuliny oznacza wyhamowanie toczących się w organizmie procesów zapalnych. Są one czynnikiem ryzyka rozwoju zarówno cukrzycy, jak i raka.

Wyniki badań muszą jeszcze zostać powtórzone i potwierdzone. Jeżeli jednak jesteś amatorem kawy i leczysz się z powodu raka jelita grubego – nie przestawaj jej pić. Natomiast gdy chorujesz, ale wcześniej nie pijałeś kawy, to zanim staniesz się miłośnikiem kawy, porozmawiaj z lekarzem – doradzają naukowcy.

Żurawina zmniejsza guzy

Z kolei naukowcy z Uniwersytetu Massachussets pod kierownictwem dr Catherine Neto zajęli się poszukiwaniem nowych terapii raka jelita grubego. Odkryli oni, że związki chemiczne uzyskane z wyciągu żurawiny mogą zabijać komórki raka jelita grubego.

Dr Neto wykonała trzy sproszkowane ekstrakty z żurawiny. Pierwszy z całych owoców, drugi zawierał tylko obecne w żurawinie polifenole (mają silne właściwości przeciwzapalne i stąd właśnie może się brać prozdrowotne działanie żurawiny), a trzeci miał wszystkie inne związki niebędące polifenolami.

Ekstrakty podawano myszom chorym na raka jelita. U gryzoni karmionych wyciągiem z całych owoców stwierdzono o połowę mniej guzów, a te obecne były wyraźnie mniejsze.

Geny zwiększają ryzyko

Mutacje genów MSH2, MLH1, MSH6 są powiązane z tzw. zespołem Lyncha, który zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jeszcze przed 45. rokiem życia.

Kolejne geny powiązane z chorobą to NOD2 i CHEK2. Osoby, u których stwierdzono te mutacje, powinny wykonywać regularnie kolonoskopię już po 40. roku życia.

Lekarz chorób wewnętrznych Marcin Miduch

Świat & Ludzie

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.