Reklama
  • Piątek, 11 grudnia 2015 (08:00)

    Kto jest narażony na raka jelita grubego?

Ryzyko raka jelita grubego rośnie wraz z obwodem w pasie, szczególnie u osób, które mają skłonności genetyczne do zachorowania na ten nowotwór – wykazali naukowcy z Newcastle University (Anglia).

Pacjenci ci mają uszkodzony gen istotny dla procesu naprawy DNA. Rozwój tej choroby pobudzają wytwarzane w tkan ce tłuszczowej (zwłaszcza zlo kalizowanej w jamie brzusznej) substancje prozapalne.

Reklama

Ci sami uczeni odkryli także, że przyjmowanie kwasu acety losalicylowego zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego u osób otyłych.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:kto | ryzyko | Ryzyko | Ryzyko | Anglia | DNA | pacjenci | University | jelita | kolonoskopia

Zobacz również

  • Pitaję, zwaną także smoczym owocem, zjada się na surowo, najlepiej schłodzoną. Takie podanie poprawia jej smak. Miąższ zawiera przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, a więc chronią... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.