Reklama
  • Piątek, 11 grudnia 2015 (08:00)

    Kto jest narażony na raka jelita grubego?

Ryzyko raka jelita grubego rośnie wraz z obwodem w pasie, szczególnie u osób, które mają skłonności genetyczne do zachorowania na ten nowotwór – wykazali naukowcy z Newcastle University (Anglia).

Pacjenci ci mają uszkodzony gen istotny dla procesu naprawy DNA. Rozwój tej choroby pobudzają wytwarzane w tkan ce tłuszczowej (zwłaszcza zlo kalizowanej w jamie brzusznej) substancje prozapalne.

Reklama

Ci sami uczeni odkryli także, że przyjmowanie kwasu acety losalicylowego zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego u osób otyłych.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:kto | ryzyko | Ryzyko | Ryzyko | Anglia | DNA | pacjenci | University | jelita | kolonoskopia

Zobacz również

  • Efekt pracy zespołu prof. Jacka Jemielitego można porównać do odkrycia radu. Takie jest zdanie dyrektora Uniwersyteckiego Ośrodka Transferu Technologii dr. Roberta Dwilińskiego. Naukowiec... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.