Reklama
  • Poniedziałek, 12 września 2016 (13:05)

    Pestki moreli dla chorych na raka

Czy medycyna naturalna może skutecznie walczyć z rakiem? Owszem. Komórki nowotworowe można zniszczyć, np. jedząc gorzkie pestki moreli, bowiem zawierają witaminę B17 zwaną amigdaliną lub letrilem.

Ta substancja jest odpowiedzialna za charakterystyczny, gorzki smak pestek, a przy tym uruchamia mechanizm unieszkodliwiania komórek nowotworowych. Ważne, by pestki pochodziły z upraw ekologicznych i były przechowywane w suchym i ciemnym miejscu.

Reklama

Nie wolno ich gotować ani prażyć, bo w czasie takiej obróbki tracą większość swych właściwości. Jaka dawka dzienna jest odpowiednia? Według biochemika Ernesta Krebsa to zależy od masy ciała, obliczamy wg przelicznika: jedna pestka na pięć kilogramów wagi.

Nie należy jednak przekraczać dawki 30-35 pestek dziennie, bowiem przedawkowanie pestek może wywołać w przyszłości skutki uboczne w postaci nudności, zawrotów głowy i migren. Warto też wiedzieć, że pestki moreli są źródłem nie tylko amigdaliny, ale również witaminy A, E oraz magnezu.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Efekt pracy zespołu prof. Jacka Jemielitego można porównać do odkrycia radu. Takie jest zdanie dyrektora Uniwersyteckiego Ośrodka Transferu Technologii dr. Roberta Dwilińskiego. Naukowiec... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.